12 maanden met uitstel voor valse bommelding

De Brugse correctionele rechtbank heeft woensdag een 20-jarige Antwerpenaar veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden voor een valse bommelding. Ashley J. beweerde onder invloed van alcohol dat er een bom zou ontploffen op de Markt van Brugge. In de vooravond van zaterdag 7 maart 2015 belde een jonge Antwerpenaar naar de noodcentrale met de melding dat binnen de twee uur een bom zou ontploffen op de Markt van Brugge. De buurt werd grondig uitgekamd en het marktplein werd een uur lang ontruimd. Uiteindelijk bleek het om loos alarm te gaan.

De Markt werd rond 19.30 uur opnieuw vrijgegeven. Door de bommelding moesten de bussen van De Lijn een tijdje omrijden. Hiervoor moet de beklaagde een schadevergoeding van 1.140 euro betalen.Ashley J. gooide na de valse bommelding zijn simkaart in een rioolputje. Dankzij het serienummer van zijn gsm-toestel kon hij alsnog gelinkt worden aan de bewuste oproep. J. zat een tijdje in voorhechtenis, maar liep kort na zijn vrijlating opnieuw tegen de lamp voor diefstallen. Voor die feiten werd hij ondertussen al tot 10 maanden celstraf veroordeeld.

Volgens zijn advocate Mieke Byttebier was de valse bommelding een wansmakelijke grap. De beklaagde had bovendien met enkele kennissen heel wat alcohol gedronken. Op de zitting sprak de rechter hem streng toe. “Waar haalt u dat om in huidige tijden zoiets te doen? Zo’n stommiteiten kunnen ook voor uzelf gevaarlijk zijn.”

bron: Belga