Personeelstekort legt luchtverkeer lam

Door personeelstekort bij Belgocontrol zijn op de Waalse luchthavens tientallen vluchten vertraagd of geannuleerd. Deze keer gingt het niet om een actie van de luchtverkeersleiders.
door
Heleen
Leestijd 2 min.

Tussen 7u15 en 11u30 is er gisteren geen enkel vliegtuig in Brussels South Charleroi Airport vertrokken of geland, waardoor maatschappijen zich genoodzaakt zagen om hun vluchten te verplaatsen naar een ander tijdstip. Ook in Luik kampt Belgocontrol met problemen om verkeerstoren 24 uur per dag te bemannen. Tijdens zo'n zestal uur kon geen enkel vliegtuigen landen of opstijgen.

Dominique Dehaene, de woordvoerder van Belgcontrol, spreekt van een samenloop van omstandigheden. «Er zijn een aantal langdurig zieken en enkele mensen die op korte termijn ziek zijn gevallen. Tot nu toe hebben we dergelijke problemen altijd kunnen opvangen, maar deze keer zijn we er niet in geslaagd de gaten op te vullen», stelt Dehaene. Bovendien kunnen luchtverkeersleiders niet zomaar op elke luchthaven aan de slag. Ze hebben daar een specifieke licentie voor nodig.

Extra personeel

Op korte termijn zal Belgocontrol er alles aan doen om vervanging te vinden. «We zullen bijvoorbeeld opleidingen stopzetten, zodat we zoveel mogelijk mensen operationeel kunnen inzetten», aldus Dehaene. Op lange termijn zou dit probleem verholpen moeten worden door extra personeel aan te werven. Maar kandidaat-verkeersleiders moeten een lange opleiding doorlopen. De eerste groep van twaalf nieuwelingen zal pas vanaf volgend najaar volledig inzetbaar zijn.

Ondertussen komt hulp uit internationale hoek. De komende maanden zou Belgocontrol een vijftiental tijdelijke contractuele verkeersleiders uit het buitenland in dienst nemen. Dat schrijft De Tijd, maar wordt niet bevestigd door Belgocontrol.