Mitsubishi heeft geknoeid met verbruikscijfers

A businessman walks past the Mitsubishi Motors headquarters in Tokyo on April 20, 2016. Japanese automaker Mitsubishi on April 20 admitted it manipulated pollution data in more than 600,000 vehicles, after reports of misconduct sent its Tokyo-listed shares plummeting earlier in the day. / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA

Bij minstens 625.000 Mitsubishi-wagens zijn fouten gemaakt bij testen van het benzineverbruik. Dat heeft de Japanse autobouwer zelf naar buiten gebracht. Het gaat om een viertal modellen, waarvan een aantal geproduceerd worden door Nissan.

Het was ook Nissan die de fouten ontdekte en om een bijkomende analyse vroeg. Uit dat onderzoek blijkt duidelijk dat er manipulatie in het spel is. Volgens het Japanse nieuwsagentschap Kyodo zou Mitsubishi geknoeid hebben met het gewicht op de banden tijdens tests om betere resulaten te verkrijgen. Mitsubishi is de zesde grootste autobouwer in Japan en verkocht vorig jaar meer dan een miljoen wagens. Het is nog niet duidelijk of ook auto’s voor buitenlandse markten onderhanden genomen werden.Verontschuldigingen
Mitsubishi levert vierwielers aan zijn sectorgenoot Nissan, die ze vervolgens onder eigen naam op de markt brengt. De twee autobouwers gaan nu samenzitten om tot een compensatie te komen.

«We willen onze diepste verontschuldigingen aanbieden aan al onze klanten en andere getroffen partijen», zei Mitsubishi-topman Tetsuro Aikawa op een persconferentie, na het maken van een diepe buiging. «We hebben de productie van de betrokken modellen stilgelegd.» Het nieuws liet ook beleggers niet koud: na de aankondiging doken de aandelen 15% naar beneden.

Geen unicum
De affaire bij Mitsubishi volgt op vergelijkbare zaken in het recente verleden bij concurrenten als Hyundai, Kia en Ford. Hyundai en Kia troffen eind 2014 een schikking in de VS omdat ze daar verbruikscijfers rooskleuriger hadden voorgesteld dan ze daadwerkelijk waren. Ford gaf in 2013 en 2014 aan dat zijn hybrides minder zuinig waren dan eerder was aangekondigd.