Frankrijk wil noodtoestand verlengen voor EK voetbal

Members of the Raid special intervention unit of the French police take part in a terrorist attack mock exercise, on April 4, 2016 around Bordeaux's Euro 2016 fan zone, during a training as part of the security measures set for the upcoming European football championships. / AFP PHOTO / GEORGES GOBET

De Franse regering is van plan de noodtoestand met twee maanden te verlengen. Premier Manuel Valls gaat hiervoor toestemming vragen aan het parlement met als reden de blijvende dreiging en het EK voetbal.

Na de aanslagen van 13 november in Parijs werd in Frankrijk de noodtoestand afgekondigd. In februari werd het uitzonderingsregime al eens met drie maanden verlengd, tot 26 mei. Nu heeft premier Valls op de Franse radio bekendgemaakt om opnieuw de noodtoestand met twee maanden te verlengen, gezien de «dreiging», de jaarlijkse Tour de France en het EK voetbal, dat in Frankrijk gehouden wordt van 10 juni tot 10 juli. «De noodtoestand kan niet permanent zijn», zei Valls, «maar bij de gelegenheid van zulke grote evenementen hebben we ervoor gekozen hem te verlengen.»

Twintig minuten


Daarnaast heeft Frankrijk ook nieuwe afspraken gemaakt voor de antiterreureenheden. Zo moeten die voortaan binnen twintig minuten ter plaatse zijn bij een terreuraanslag. Om dat te halen, krijgt het leger vier nieuwe vestigingen verspreid over het land, de politie krijgt er drie extra. Bij de aanslag op de Bataclan-concertzaal op 13 november duurde het veertig minuten voor de antiterreureenheid ter plaatse was.

Supportersgids

Om de Belgische supporters te informeren die naar het EK in Frankrijk trekken, brengt de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) in mei een supportersgids uit. Dat heeft Pieter Maenhout van de KBVB gezegd tegen VRT. Volgens de Franse krant La Voix du Nord zullen er aan het Matissepark in Rijsel tweehonderd veiligheidsagenten worden ingezet, die 18.000 mensen per uur zullen fouilleren.

Foto AFP / G. Gobet