EU neemt Google onder vuur

De Europese Commissie is bezorgd om de dominante marktpositie van Google. De internetgigant zou zijn apps opdringen aan netwerkoperatoren en producenten van smartphones, tablets en andere toestellen die draaien op het besturingssysteem van Android.
door
Mare
Leestijd 2 min.

Smartphones, tablets en andere mobiele toestellen zijn intussen goed voor meer dan de helft van het internationale internetverkeer. Android, het mobiele besturingssysteem van Google, is geïnstalleerd op zo'n 80% van toestellen in Europa. De Commissie is tot de voorlopige conclusie gekomen dat de internetreus in contracten met producenten van deze apparaten voorwaarden voor het gebruik van Android opdringt die in strijd zijn met de Europese concurrentieregels. En dat kan niet, zo stelt de Commissie, omdat het bedrijf op die manier de markt verstoort, eerlijke concurrentie in de weg staat en innovatie afremt.

Zo zou Google van fabrikanten eisen dat ze zoekmachine Google Search en de Google Chrome-browser voorinstalleren. Ook zou Google Search standaard ingesteld moeten worden op hun toestellen. Alleen zo kunnen ze een licentie krijgen voor bepaalde apps van Google. Opvallend is dat de internetreus producenten en operatoren ook financiële stimuli zou geven indien ze enkel Google Search voorinstalleren. De internetgigant zou de producenten verder ook beletten om smart mobile devices te verkopen die draaien op concurrerende besturingssystemen.

«Een concurrentiële mobiele internetsector is steeds belangrijker voor consumenten en bedrijven in Europa. Op basis van ons onderzoek denken we momenteel dat het gedrag van Google de consumenten een bredere keuze van apps en diensten ontzegt en de innovatie van andere spelers belemmert», zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

De Commissie lanceerde in april vorig jaar een onderzoek naar de praktijken van Google met betrekking tot het Android-besturingssysteem en zijn apps. De Commissie stuurde gisteren haar bezwaren richting Google, die nu de kans krijgt om zich te verdedigen.