Drie tips om de kaap van honderd jaar te halen

Mensen worden steeds ouder. Het aantal Amerikanen die de gezegende leeftijd van honderd jaar bereiken, is de laatste jaren toegenomen met 44%. Wie graag een eeuw oud wordt, kan zijn levensstijl aanpassen met de volgende drie tips.

1. Volg het Mediterraanse dieetcasserole-761684_960_720

Het dieet afkomstig uit het Middellandse Zeegebied staat bekend als ’s werelds gezondste keuken met vaste ingrediënten als verse groenten en fruit, volkoren granen, noten, vis, zuivel, en olijfolie als de belangrijkste bron van vet.

Vele studies hebben de voordelen aangetoond van het eten van deze magische combinatie van voedingsmiddelen. Niet alleen zorgt een mediterraans bord voor een betere algemene gezondheid, het vermindert ook chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2 en dementie. Het zou de kans op Alzheimer, een van de belangrijkste doodsoorzaken voor honderdplussers, met de helft verminderen.

2. Ga vaker sporten

running-1275803_960_720

Het Insep (Nationaal Instituut voor Sport uit Frankrijk) analyseerde onlangs 2.814 atleten die deelgenomen hadden aan de Olympische Spelen tussen 1912 en 2012. Daaruit bleek dat hun levensverwachting zeven jaar hoger is dan die van de algemene bevolking. Die zeven jaar extra zouden de topatleten te danken hebben aan onder meer een vermind risico op hart- en vaatziekten en een kleinere kans op kanker.

Wie gezond oud wil worden, moet dus bereid zijn daarvoor te zweten. Ook op latere leeftijd blijft sporten belangrijk, want mensen van veertig en ouder zouden 13% minder kans hebben om voortijdig te overlijden als ze regelmatig sporten.

3. Vind een levensdoel

veterinarian-577826_960_720

Blijvend geluk hangt samen met een streefdoel. Geluk komt niet enkel voort uit positieve ervaringen. Integendeel, echte tevredenheid vloeit voort uit het nastreven van een einddoel.

Onderzoekers volgden zeven jaar lang 136.000 mensen in de VS en Japan. Ze ontdekten dat mensen die aangaven dat ze een betekenisvol leven hadden in die zeven jaar 20% minder snel stierven.

Meerdere andere studies hebben aangetoond dat een doel hebben in je leven en iets willen bereiken, je zelfwaardering verhoogt en depressie afweert.