Dit vertellen je nagels over je gezondheid

Het liefst verstoppen we het hoopje dode huidcellen aan onze vingeruiteinden onder een laagje mooie nagellak. Voor je dat doet, check je je nagels eerst beter op deze tekenen. De bezielers van Youtube-kanaal SciShow leggen het in hun filmpje allemaal uit.

Nagels met putjesDit kan wijzen op huidziektes zoals eczeem. Die zorgen ervoor dat de basislaag cellen van je nagels ontstoken raakt, waardoor er foutjes worden gemaakt bij het vormen van een nieuwe nagellaag.

Opbollende nagelriemen

Zulke nagelriemen kunnen erop wijzen dat je met een infectie of ziekte kampt. Je nagelriemen gaan namelijk opbollen als ze niet genoeg voedingsstoffen krijgen via de bloedstroom naar je handen. Dat gebeurt als je ziek bent en je lichaam in noodmodus gaat. Dan bewaart je body de voedingsstoffen voor cruciale activiteiten en organen in het lichaam.

Gele nagels

Je nagels kunnen een gele kleur krijgen om verschillende redenen. Zo kan je bijvoorbeeld een schimmelinfectie hebben die je nagels gelig en hard maakt. Een andere optie is het ‘gele nagelsyndroom’. Daarbij maakt je basislaag heel traag nieuwe cellen aan. De oude cellen stapelen dan op, waardoor je een iets dikkere en gelere nagel krijgt. Een laatste mogelijke reden is een probleem aan je lymfestelsel, dat kan wijzen op kanker of aids. Bij twijfel plan je dus best een bezoek aan je dokter!

Zwarte of bruine nagels

Deze kleuren kunnen tekens zijn van huidkanker. Het nagelbed is ook ‘ziek’ en maakt daardoor een andere kleur aan. Bruine of zwarte nagels komen echter ook voor zonder dat het iets betekent. Personen met een donkere huid hebben vaak een getinte streep op hun nagels zonder dat er iets aan de hand is.

Blauwe nagels

Heb je al eens naar je nagels gekeken wanneer het sneeuwt of vriest? Grote kans dat ze een blauwe kleur hebben. Je tenen en vingers krijgen bij frisse temperaturen niet genoeg zuurstof waardoor het nagelbed donkerder wordt. Mensen met astma kunnen ook af en toe blauwe nagels hebben, omdat je niet genoeg zuurstof krijgt om heel je lichaam ervan te voorzien.

Broze nagels

Breken je nagels makkelijk af? Als je veel zwemt kan dat simpelweg komen door de regelmatige blootstelling aan water. Een andere reden hiervoor kan ijzertekort zijn. Eet voldoende ijzerrijke voeding zodat je nagels weer sterk worden.

Foto Pixabay