Clinton en Trump stap dichter bij nominatie

NEW YORK, NY - APRIL 19: Democratic presidential candidate Hillary Clinton walks on stage after winning the highly contested New York primary on April 19, 2016 in New York City. Clinton, who had enjoyed a large lead over her rival Bernie Sanders only months ago, saw that lead shrink as the Sanders campaign made inroads with younger and more liberal voters. Spencer Platt/Getty Images/AFP

Topfavorieten Donald Trump en Hillary Clinton hebben de voorsprong op hun tegenstanders verder vergroot. In de Amerikaanse staat New York hebben beiden de voorverkiezingen gewonnen voor hun partij.

Bij de Democraten heeft Clinton, de voormalige senator van New York, zoals verwacht 57,9% van de kiezers weten te overtuigen. Rivaal Bernie Sanders, die geboren is in Brooklyn, wist nog 42,1% van de stemmen weg te kapen. Met 139 extra delegates voor de ex-First Lady en 106 voor de senator van Vermont, staat de tussenstand op 1.428 afgevaardigden tegenover 1.151. Dat is echter nog niet voldoende om aan de 2.383 afgevaardigden te komen, die nodig zijn om de Democratische nominatie op zak te steken.

Blijven strijden


Clinton kreeg voornamelijk de steun van Afro-Amerikanen, terwijl Sanders hoofdzakelijk jonge mensen wist te overtuigen. In haar overwinningsspeech in Manhattan noemde Clinton de winst in New York «persoonlijk». Sanders liet via Twitter weten vooruit te kijken naar de vijf primaries van volgende week. Volgens zijn campagnemanager zal hij blijven strijden tot het bittere einde.

Spel nog niet gespeeld

Net zoals bij de Democraten zijn er geen grote verrassingen gebeurd bij de Republikeinse voorverkiezing in New York, waar 95 afgevaardigden te verdienen waren. Donald Trump ging met 60,5% van de stemmen lopen, gevolgd door John Kasich (25,1%) en Ted Cruz (14,7%). Ondanks de winst van de miljardair is het spel bij de Republikeinen nog niet gespeeld. Met de 89 extra erbij geteld, komt Trump aan 845 delegates, Cruz aan 559 en Kasich aan 147. Indien geen enkele van de kandidaten de nodige 1.237 afgevaardigden achter zijn naam krijgt, kan de Conventie zelf een kandidaat naar voren schuiven. Dat kan echter in Trumps nadeel spelen, gezien die niet populair is bij de traditionele Republikeinen. Bovendien moeten de afgevaardigden op de Conventie enkel in de eerste ronde op de kandidaat stemmen die hen voor zich won bij de voorverkiezingen.

Foto AFP / S. Platt