Brits magazine zoekt naar grofste gedicht voor Erdogan

Het Britse magazine Spectator gaat op zoek naar de beste beledigende limerick aan het adres van president Erdogan. De wedstrijd is een reactie op de klacht die het Turkse staatshoofd neerlegt tegen een Duitse komiek.

Nadat Jan Böhmermann een satirisch gedicht voordroeg op de Duitse zender ZDF, heeft president Erdogan een klacht tegen hem ingediend. De voormalige premier pikt het niet dat de komiek hem een geitenneuker noemt en doet beroep op een obscure Duitse wet, die het beledigen van buitenlandse staatshoofden verbiedt.

De rechtszaak doet over heel Europa debatten over de vrije meningsuiting opwellen. Zo ook bij het Britse magazine The Spectator, waar Douglas Murray in een opiniestuk de lezers oproept om zoveel mogelijk beledigende limericks (gedichten volgens rijmschema AABBA) in te sturen.

“Ik ben een vrije Britse man en we hoeven niet te gehoorzamen aan de lasterlijke wetten van een despoot. Ter ere daarvan heb ik het voorbije weekend beledigende limericks over meneer Erdogan geschreven. Ik zou alle lezers hierbij willen uitnodigen om deel te nemen aan de grote Erdogan limerick wedstrijd”, betoogt Murray in zijn opiniestuk.

Een goed gedicht voor de wedstrijd moet dus het rijmschema van een limerick volgen, maar de schrijver benadrukt dat verzen die niet obsceen of beledigend zijn, gediskwalificeerd worden. Dankzij een vrijgevige lezer krijgt de dichter die Recep Erdogan het meest poëtisch beschimpt bovendien 1.000 pond (1.267 euro).

Foto: AFP / A. Altan