UEFA kiest voor ‘Hawk-Eye’ als doellijntechnologie

UEFA kiest voor 'Hawk-Eye' als doellijntechnologie

Op het EK 2016 in Frankrijk (10 juni-10 juli) zal Hawk-Eye als doellijntechnologie gebruikt worden. Dat heeft de Europese Voetbalbond (UEFA) dinsdag beslist. Het systeem op basis van camera’s wordt in de 10 EK-stadions geïnstalleerd. Eind januari keurde het Uitvoerend Comité van de UEFA het gebruik van doellijntechnologie op het EK goed. De vier leveranciers met een FIFA-vergunning dongen mee, uiteindelijk viel de keuze op Hawk-Eye.

Het Hawk-Eye-systeem, afkomstig uit het tennis, wordt al sinds het seizoen 2013-2014 in de Premier League en sinds dit seizoen in de Bundesliga en de Serie A gebruikt. Op het EK zal het systeem gecombineerd worden met extra assistent-scheidsrechters achter de doellijn, die de actie in en rond het strafschopgebied in de gaten zullen houden.“Doellijntechnologie en extra assistent-scheidsrechters vullen elkaar perfect aan”, aldus Pierluigi Collina, de ex-topref die bij de UEFA verantwoordelijk is voor de scheidsrechters. “Het is niet de taak van de extra assistenten om de doellijntechnologie te controleren, zij zijn verantwoordelijk voor het bekijken van alles wat in het strafschopgebied gebeurt. Ze kunnen de hoofdref zo bijstaan bij de belangrijke beslissingen in de zestienmeter.”

De UEFA zal Hawk-Eye in 2016 ook gebruiken in de Europese Supercup en in de Champions League 2016-2017, na de poulefase. Een beslissing over het gebruik van doellijntechnologie in de Europa League 2017-2018 volgt nog, aldus de UEFA.

Doellijntechnologie, in 2012 al aanvaard door de FIFA, werd voor het eerst officieel gebruikt in de Confederations Cup van 2013. Ook op het WK van 2014 werd het hulpmiddel aangewend.

bron: Belga