Rousseff "verontwaardigd" over resultaat stemming over afzetting

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff is "verontwaardigd" dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers er zondag mee ingestemd heeft om de afzettingsprocedure tegen haar van start te laten gaan. Ze verklaarde maandag "geen enkele misdaad" te hebben begaan. "Ik heb 54 miljoen stemmen ontvangen en ik voel me verontwaardigd over deze beslissing, en het slachtoffer van een diepe onrechtvaardigheid", aldus Rousseff tijdens een persconferentie. "Maar ik laat me niet verslaan, de strijd is nog maar net begonnen. Ik heb de moed, de nodige kracht om deze onrechtvaardigheid het hoofd te bieden."

Rousseff wordt door de oppositie beschuldigd van fraude met overheidsgelden, maar de presidente verklaarde dat de budgettaire trucs die ze toepaste "ook gebruikt werden door alle vorige presidenten en als legaal worden beschouwd. Ik krijg een behandelingen die niemand ooit heeft gekregen". "Ik heb op geen enkele manier op een illegale manier rijkdom vergaard. Ik heb geen rekeningen in het buitenland", aldus de politica van de Arbeiderspartij, die zo verwijst naar de Eduardo Cunha, de voorzitter van Kamer, die in het kader van het Petrobrasschandaal wordt beschuldigd van corruptie en die er alles aan doet om Rousseff opzij te zetten.

Rousseff haalde ook uit naar haar vicepresident Michel Temer, die openlijk Rousseffs functie ambieert en zelfs al gesprekken is gestart om een overgangsregering te vormen. "Het is zeer vreemd en ontluisterend om een vicepresident openlijk te zien samenzweren tegen een president. Dat wordt in geen enkele democratie ter wereld geaccepteerd", klonk het.

De presidente benadrukte nog dat ze dezelfde strijd "in het voordeel van de democratie" zal blijven voeren. "In mijn jeugd heb ik de dictatuur bestreden via mijn overtuigingen. Vandaag word ik als volwassene geconfronteerd met een staatsgreep, geen staatsgreep zoals ik die ken uit mijn jeugd, maar een staatsgreep via een juridisch proces", zegt Rousseff, die nog benadrukt dat ze niet van plan is om een grondwetswijziging voor te stellen om vervroegde verkiezingen te laten plaatsvinden.

Bron: Belga