Osama Krayem ook in verdenking gesteld voor aanslagen Parijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Osama Krayem, de tweede terrorist van de aanslag op het metrostation Maalbeek, is nu ook in verdenking gesteld voor de aanslagen in Parijs. Dat meldt de VRT en wordt bevestigd door het federaal parket. Eerder was de 23-jarige Zweedse Syrië-strijder al in verdenking gesteld voor de aanslagen in Brussel. Osama Krayem, alias Naïm Al Ahmed, werd op 3 oktober 2015 opgehaald in Ulm, in Duitsland, door Salah Abdeslam. Bij het onderzoek naar de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport in Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel werd hij formeel geïdentificeerd als de tweede man die aanwezig was bij de aanslag in het metrostation Maalbeek, waar Khalid El Bakraoui zich opblies.

Hij was ook aanwezig bij de aankoop van de zakken in het winkelcomplex City2 die gebruikt werden bij deze aanslag. De man heeft intussen ook bekend dat hij meegewerkt heeft aan de aanslag en dat het de bedoeling was dat ook hij zichzelf zou opblazen, weliswaar op een andere plaats dan Khalid El Bakraoui. Hij zou op het laatste moment teruggekrabbeld zijn en zijn rugzak met explosieven weggegooid hebben. Wat dan wel zijn doelwit was en waar zijn rugzak is, is nog niet duidelijk.

Krayem werd eerst enkel in verdenking gesteld voor de aanslagen in Brussel en Zaventem maar is nu ook in verdenking gesteld voor de aanslagen in Parijs. Sporen van Krayem zijn gevonden in bijna alle schuilplaatsen die door de terroristen van Parijs en Brussel gebruikt zijn. Zo was hij op de plaats waar de bommen voor Parijs en die voor Brussel gemaakt werden.

Het federaal parket geeft woensdagvoormiddag meer uitleg in een persbericht.

bron: Belga