“Na 10 jaar blijft erkenning van Vlaamse Gebarentaal nog vooral symbolisch”

Na 10 jaar blijft erkenning van Vlaamse Gebarentaal nog vooral symbolisch

De dovengemeenschap viert deze maand de tiende verjaardag van de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal (VGT). De Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal en de Federatie van Vlaamse Dovenorganisaties (Fevlado) willen van de gelegenheid gebruikmaken om de maatschappij en beleidsmakers te sensibiliseren. “De decretale erkenning is immers eerder symbolisch, omdat het decreet geen rechten garandeert voor Vlaamse Gebarentaligen”, klinkt het. De VGT werd op 26 april 2006 door de Vlaamse overheid erkend als de taal die gebruikt wordt door dove en horende Vlaamse Gebarentaligen. “Terwijl de VGT al honderden jaren bestaat in Vlaanderen, betekende de culturele erkenning in de voorbije tien jaar heel wat voor de status van de taal en haar gebruikers”, luidt het. Zo werd er onder meer een adviescommissie opgericht, werden er projecten voor de maatschappelijke verankering georganiseerd en werden er subsidiemechanismen voor onderzoek voorzien.

“Binnen verschillende beleidsdomeinen botst de Vlaamse Gebarentaalgemeenschap echter nog altijd op de grenzen van de mogelijkheden die het decreet VGT biedt”, zeggen de Adviescommissie VGT en Fevlado. De organisaties vragen onder meer dat het recht op het verwerven van VGT door dove baby’s en kinderen gewaarborgd wordt en dat ouders beter geïnformeerd worden over het belang van VGT in de opvoeding van dove kinderen.

Daarnaast eisen ze een tweetalige onderwijsvorm, waarbij zowel de Vlaamse Gebarentaal als het geschreven Nederlands wordt aangeleerd. Dat is volgens hen een “cruciale sleutel tot de taal-, cultuur- en identiteitsverwerving” voor dove kinderen. “Deze onderwijsvorm is onbestaande in Vlaanderen, waar kleuter- en lager onderwijs in VGT eerder de uitzondering dan de norm is”, klinkt het.

bron: Belga