Jambon moet tekst en uitleg geven in de Kamer

Jambon moet tekst en uitleg geven in de Kamer

N-VA-vicepremier Jan Jambon moet in de Kamer tekst en uitleg geven bij zijn omstreden uitspraak dat “een significant deel van de moslimgemeenschap danste naar aanleiding van de aanslagen”. Dat heeft de bevoegde Kamercommissie vandaag beslist. Oppositiepartijen Groen en Ecolo hadden aangedrongen op een actualiteitsdebat, net als regeringspartij CD&V. Maandag leek die vraag nog weinig kans te maken, maar in de commissie Binnenlandse Zaken stelde Jambons partijgenoot en voorzitter Brecht Vermeulen meteen voor om de agenda woensdag om te gooien.

Andere ministers worden niet gehoord. Groen-fractieleider Kristof Calvo had daarnaar gevraagd omdat minister Jambon expliciet verwezen had naar een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad.Groen, Ecolo en PS beklemtoonden in elk geval dat minister Jambon met bewijzen moet komen die zijn omstreden uitspraak kunnen staven. Tot nu toe kwamen die er niet, klonk het. “Blablabla is één ding, maar op een bepaald moment moeten de feiten volgen”, zo verwoordde Emir Kir (PS) het, erop wijzend dat Jambon al eerder “beledigende uitspraken” deed die nadien werden afgezwakt.

N-VA’er Koenraad Degroote voelde dan weer niet veel voor wat hij afdoet als een “semantische discussie”. “Hoeveel energie moet men daar in tijden van terreurdreiging in steken? “, wierp hij nog op.

bron: Belga