Hernieuwbare energie in 2030 belangrijkste energiebron

door
Belga
Leestijd 1 min.

Hernieuwbare energie, zoals zonne- en windenergie, zal in 2030 steenkool hebben ingehaald als belangrijkste energiebron wereldwijd. Dat heeft Kamel Ben Naceur, een van de directeurs van het internationale energieagentschap (IEA) gezegd bij de voorstelling van de "World Energy Outlook 2015" in Brussel. "De energietransitie is zonder twijfel in gang gezet, met onder meer een sterk signaal dat werd gegeven tijdens de klimaattop COP21 in Parijs, maar we staan nog niet op het punt dat de trend van de stijgende CO2-uitstoot gekeerd wordt", aldus het IEA.

Het jaar 2015 werd gekenmerkt door een nieuwe daling van de prijzen van fossiele brandstoffen, het gevolg van een zwakker dan verwachte vraag en een wereldwijde overcapaciteit. De investeringen in de energiesector daalden ook voor het tweede jaar op rij, wat gevolgen had voor de werkgelegenheid. In Noord-Amerika bijvoorbeeld verloren tienduizenden mensen hun job, aldus Kamel Ben Naceur.

Het energieagentschap verwacht dat het wereldwijde energieverbruik tegen 2040 met meer dan 40 procent zal toenemen, door toedoen van onder meer India, China, de Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en Zuid-Oost-Azië. In dezelfde periode zou de consumptie daarentegen met 15 procent dalen in de Europese Unie, met 12 procent in Japan en met 3 procent in de Verenigde Staten.

"Om de bevoorradingszekerheid te garanderen en de milieu-uitdagingen aan te pakken, zijn internationale samenwerking en energie-innovatie nooit zo belangrijk geweest", besloot Kamel Ben Naceur.

bron: Belga