Europa ontvouwt plannen voor "open wetenschapscloud"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie heeft haar plannen ontvouwd voor een Europese wetenschapscloud. Bedoeling is dat miljoenen onderzoekers en professionals uit de wetenschappen en technologie veel meer kennis met elkaar gaan delen in een virtuele omgeving. Het initiatief kadert in een breder plan om de Europese industrie aan te passen aan de digitale wereld van de toekomst. "Einstein was de enige auteur van zijn relativiteitstheorie. Nu 110 jaar later hebben meer dan duizend wetenschappers meegeschreven aan de paper die de juistheid van zijn theorie bevestigde. Wetenschap staat nu voor samenwerking en gegevens zijn de grondstof van die samenwerking", zo stak eurocommissaris voor Onderzoek en Innovatie Carlos Moedas van wal bij de presentatie van het plan.

Geen enkel continent produceert meer wetenschappelijke gegevens dan Europa, maar door ontoereikende en versnipperde infrastructuur worden die data onvoldoende benut. Een nieuwe open wetenschapscloud moet daar verandering in brengen. Zo zullen 1,7 miljoen onderzoekers en 70 miljoen professionals uit de wetenschappen en de technologie over een virtuele omgeving beschikken waarin data over de grenzen van disciplines en landen heen gedeeld worden.

Moedas trekt alvast 50 miljoen euro uit voor een pilootproject dat moet uittekenen hoe die Europese wetenschapscloud eruit moet zien en bestaande clouds verbonden kunnen worden. In een eerste fase zouden alle gegevens gedeeld worden die voortvloeien uit projecten die gefinancierd worden door het 77 miljard euro rijke wetenschapsfonds Horizon 2020. En wat met commerciële belangen? "Ideeën beschermen we, maar kennis moet open zijn", betoogt Moedas.

Op langere termijn wil de Commissie zo'n twee miljard euro uittrekken voor een Europese cloud, die op termijn ook toegankelijk moet worden voor overheid en industrie. Daarnaast zouden overheden en private partners de komende vijf jaar nog eens 4,7 miljard euro op tafel moeten leggen. Er zijn immers breedbandnetwerken nodig, en opslagmedia met grote capaciteit, en supercomputers om grote hoeveelheden in de cloud opgeslagen data te bereiken en verwerken.

Het hele project maakt deel uit van een ruimer pakket initiatieven dat de Commissie dinsdag presenteerde en de Europese industrie moet inschakelen in de wedren naar de digitale toekomst. Daarbij wordt onder meer ingezet op gemeenschappelijke normen voor 5G-netwerken en cyberveiligheid, een netwerk van innovatiecentra ten dienste van het bedrijfsleven, pilootprojecten rond het internet der dingen en dies meer. De Commissie hoopt met die plannen een slordige 50 miljard euro aan publieke en private investeringen los te weken, onder meer via het Juncker-investeringsfonds.

bron: Belga