Damascus beschuldigt Riyadh en Ankara ervan onderhandelingen te hebben doen mislukken

Damascus beschuldigt Riyadh en Ankara ervan onderhandelingen te hebben doen mislukken
Damascus beschuldigt Riyadh en Ankara ervan onderhandelingen te hebben doen mislukken

Het Syrische regime heeft maandag Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar, die de Syrische oppositie steunen, ervan beschuldigd dat ze de vredesonderhandelingen in Genève willen opblazen, nadat de oppositie besloten heeft om niet meer deel te nemen aan de gesprekken. “Er is een beslissing genomen in Saoedi-Arabië, Turkije en Qatar om de inter-Syrische onderhandelingen te doen mislukken, ze willen geen dialoog tussen Syriërs, ze willen de onderhandelingen van Genève doen mislukken”, aldus Bashar al-Jaafari, het hoofd van de delegatie van het regime en Syrische vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, tijdens een interview op tv-zender al-Mayadeen. Volgens hem willen de landen “het bloedbad in Syrië niet stoppen en willen ze geen politieke oplossing”.
Al-Jaafari benadrukt nog dat de oppositie en de landen die haar steunen “zenuwachtig zijn vanwege de vooruitgang die het Syrische leger heeft geboekt op het terrein”.
De Syrische oppositie heeft haar formele deelname aan het vredesoverleg in Genève opgeschort, uit protest tegen de “verslechtering” van de humanitaire situatie in Syrië en de schendingen van het staakt-het-vuren, dat op 27 februari in voege trad.
Riad Hijab, de coördinator van de oppositie, noemde het dan ook “onaanvaardbaar” om de onderhandelingen voort te zetten, zolang het regime “burgers blijft bombarderen en uithongeren” bij zijn militair offensief in Aleppo.
Tien rebellengroepen hebben dan ook aangekondigd dat ze een gecoördineerde tegenaanval zullen inzetten en een offensief zullen opstarten in de provincie Latakia, een bolwerk van president Bashar al-Assad. Diens lot blijft bovendien het moeilijkste punt binnen de onderhandelingen. De oppositie wil een overgangsorgaan op poten zetten zonder Assad, terwijl het regime een coalitieregering met de oppositie wil, met Assad aan het hoofd.
Door de oorlog in Syrië vielen de afgelopen vijf jaar al meer dan 270.000 doden, en is de helft van de bevolking op de vlucht geslagen.

Bron: Belga