Belgische Karen Maex wordt nieuwe rector Universiteit van Amsterdam

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische Karen Maex is gisterenavond benoemd tot rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en lid van het college van bestuur. Maex moest in 2013 in Leuven nog heel nipt de duimen leggen tegen Rik Torfs. Geert ten Dam wordt de nieuwe voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Ze neemt op 1 juni haar nieuwe functie op. Maex en Ten Dam zijn na unanieme voordracht door de benoemingsadviescommissie benoemd door de raden van toezicht. "Zij hebben beiden een lange ervaring in het onderwijs en onderzoek en zullen bijdragen aan een verdere versterking van de UvA en de HvA", klinkt het in een communiqué op de UvA-website.

Nadat ze de rectorverkiezingen in 2013 verloor, trok Maex naar Nederland. Daar werd ze decaan over drie wetenschapsfaculteiten van UvA en de Vrije Universiteit Amsterdam, die ze moest samenbrengen onder de Amsterdam Faculty of Science. Studentenprotest, aan de hele universiteit, leidde ertoe dat die fusie nog niet lukte.

Anders dan bij de Vlaamse universiteiten worden rectoren in Nederland geselecteerd, en niet gekozen in verschillende stemrondes.

Luc Soete, een andere Vlaming, leidt sinds 2012 de Maastrichtse universiteit.

bron: Belga