Belgen in het buitenland - Virtuoze Dries Mertens leidt Napoli naar comfortabele zege

Leestijd 3 min.

Napoli heeft dinsdag op de 34e speeldag in de Italiaanse Serie A in eigen huis makkelijk afgerekend met Bologna, het werd 6-0. Dries Mertens stond voor het eerst sinds speeldag 19 opnieuw in de basis in een competitiewedstrijd van Napoli. De Rode Duivel tekende voor drie doelpunten en twee assists. Een alomtegenwoordige Mertens bracht Gabbiadini (10.) met een fraaie voorzet alleen voor doel. De Italiaanse spits, die de geschorste Higuain vervangt, liet de kans niet liggen. Gabbiadini (35.) verdubbelde de score vanaf de penaltystip, nadat Callejon de strafschop had uitgelokt. In de tweede helft bekroonde Mertens (58.) zijn prima wedstrijd met een doelpunt. De kwieke flankaanvaller omspeelde twee verdedigers van Bologna en schoof de 3-0 door de benen van doelman Mirante. Na uitstekend combinatievoetbal met de Marokkaanse Belg El Kaddouri duwde Mertens (80.) ook de 4-0 tegen de netten. Met een prachtig afstandsschot vanop zo'n twintig meter zette de 27-jarige Belg (88.) de 5-0 op het scorebord. Tot slot leverde hij nog de assist voor Lopez (89.), die de 6-0 eindstand vastlegde. Napoli volgt in de stand op zes punten van leider Juventus, dat woensdag Lazio ontvangt.

In de Spaanse Primera Division is Celta de Vigo op het veld van Espanyol op een 1-1 gelijkspel blijven steken. Aspas (28.) had de bezoekers op voorsprong gezet, maar Asensio (39.) maakte de openingstreffer in de eerste helft nog ongedaan. Nadien werd er niet meer gescoord. Theo Bongonda viel in de 90e minuut in bij Celta. Real Betis haalde het in Sevilla met 1-0 van Las Palmas, dat door de rode kaart voor Artiles meer dan vijftig minuten met een man minder speelde. Charly Musonda viel in de 53e minuut in en zag hoe de ingevallen van Wolfswinkel (83.) het verschil maakte. Na 34 speeldagen blijft Celta met een zesde plaats op koers voor Europees voetbal. Real Betis klimt over Las Palmas naar de elfde plaats. Espanyol is vijftiende.

Op de 32e speeldag in de Nederlandse Eredivisie heeft PSV voorlopig de leiding overgenomen van Ajax na een 2-0 thuisoverwinning tegen Vitesse. Pröpper (12.) tekende voor de 1-0 in het Philips Stadion. Maxime Lestienne kwam in de 69e minuut tussen de lijnen en lokte twee minuten later een strafschop uit. Topschutter De Jong (71.) benutte de elfmeter. FC Groningen heeft de drie punten thuisgehouden tegen Roda JC, waarbij Tom Van Hyfte de wedstrijd volmaakte. Albert Rusnak legde in de 67e minuut met een afgeweken schot de 1-0 eindstand vast. In de slotminuten van de partij liet de Slowaak van Groningen een strafschop onbenut. Bij de bezoekers uit Kerkrade kon de in de 77e minuut ingevallen Maecky Ngombo het tij niet meer keren. Groningen is in de stand tiende, op twee punten van de play-offs om Europees voetbal. Roda JC is veertiende.

In de Engelse Championship is de topper op speeldag 43 tussen Burnley en Middlesbrough op 1-1 geëindigd, waardoor 'Boro' aan de leiding blijft. Burnsley blijft tweede op twee punten. Bij Middlesbrough mocht Ritchie De Laet in de 54e minuut het terrein betreden, Julien De Sart bleef op de bank. Preston North End speelde 2-2 gelijk op het veld van Birmingham. Marnick Vermijl stond bij de bezoekers aan de aftrap, maar de Belgische rechtsachter moest in de twintigste minuut geblesseerd vervangen worden. De degradatietopper tussen rode lantaarn Bolton en het Charlton van coach José Rigo eindigde op 0-0.