Aardbeving Ecuador – Dodentol stijgt tot 413, nog 231 vermisten

Aardbeving Ecuador - Dodentol stijgt tot 413
Aardbeving Ecuador - Dodentol stijgt tot 413

De dodentol na de zware aardbeving van zaterdag aan de kust van Ecuador is gestegen tot 413. Dat hebben de autoriteiten maandagavond (plaatselijke tijd) verklaard. Reddingswerkers zetten hun zoekoperaties ondertussen voort in de nacht van maandag op dinsdag, in de hoop nog vermisten levend vanonder het puin te halen. Minstens 2.500 mensen raakten gewond. President Rafael Correa kondigde maandag nog aan dat de heropbouw van het land “honderden, mogelijk duizenden miljarden dollars” zal kosten. “Men gaat Pedernales, het centrum van Portoviejo, de wijk Tarqui in Manta, de steden Canoa en Jama,… opnieuw moeten opbouwen. Dat gaat maanden, zelfs jaren duren”, zei hij in Pedernales, een kuststadje met 55.000 inwoners, waar het epicentrum was van de aardbeving met een magnitude van 7,8. In Pedernales viel ongeveer een derde van de doden.
Onder de doden bevinden zich al zeker twee Canadezen, een Ier, een Amerikaan en zeven Colombianen. Ondertussen hopen de families van de vermisten nog steeds dat hun geliefden levend onder het puin zullen worden gehaald. Maandagnamiddag nog werd een persoon gered in Portoviejo. Volgens het agentschap voor noodsituaties SNGR zijn nog steeds 231 mensen vermist.
Brandweermannen vanuit het hele land hebben de reddingswerkers vervoegd, net als meer dan 450 experts uit Latijns-Amerika, Spanje en Zwitserland. De Europese Unie heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp, en rampenteams die door de EU worden gecoördineerd zijn maandag naar Ecuador vertrokken, aldus de Europese Commissie.

Bron: Belga