YouTube pakt uit met panoramavideo

YouTube geeft zijn video’s vandaag een nieuwe dimensie: gebruikers kunnen bij livestreams 360 graden rondkijken. Google is daarmee concurrent Facebook, die een gelijkaardige functie wil integreren in zijn netwerk, te snel af.

Dankzij het 360 graden-panorama kunnen kijkers zelf kiezen vanuit welk standpunt ze de video bekijken. Bij een concert kan dat bijvoorbeeld het standpunt zijn van het publiek, de gitarist of de zanger. Gebeurt er tijdens de video elders iets interessants? Dan wissel je gewoon van perspectief. Dit is bijzonder handig voor sportwedstrijden omdat je als kijker dan het gevoel hebt dat je zelf op de tribune zit. Volgens YouTube komt de virtuele wereld op die manier een stap dichter bij de werkelijkheid, zonder de fysieke beperkingen ervan.Gelaagd geluid
Om de panoramabeelden zo realistisch mogelijk te maken, werd ook het geluid onder handen genomen. Via de ‘spatial audio’ krijgt de klank meerdere lagen. Geluiden die verder weg zijn klinken anders dan de klanken die van dichtbij komen. Helemaal zoals in het echte leven. «Nu kan iedereen met een smartphone ervaringen vanop de eerste rij beleven», klinkt het bij Google-manager Neal Mohan.

Gratis
Gebruikers moeten enkel de YouTube-app downloaden of de website openen om de nieuwe toepassing te ontdekken. «Hier komt geen dure technologie of software aan te pas», verduidelijkt Mohan, waarmee hij verwijst naar concurrenten Facebook en Oculus Rift.

Aan de filmers zelf belooft Google dat de YouTube Live 360°-feature met relatief goedkope camera’s vanaf een prijsklasse van 350 dollar (307 euro) zal werken.