Topsporters leven zeven jaar langer

Geraak jij ook nog steeds moeilijk uit je luie zetel om aan lichaamsbeweging te doen? Dan hebben we wat extra motivatie voor jou: een Franse studie toont aan dat topsporters zeven jaar langer leven.

Het Insep (Nationaal Instituut voor Sport uit Frankrijk) analyseerde 2.814 atleten die deelgenomen hadden aan de Olympische Spelen tussen 1912 en 2012. Daaruit blijkt dat hun levensverwachting zeven jaar hoger is dan die van de algemene bevolking.Die zeven jaar extra zouden de topatleten te danken hebben aan onder meer een verminderd risico op hart- en vaatziekten en een kleinere kans op kanker.

Nuance

“Toch is er een belangrijke nuance nodig”, waarschuwt onderzoekster Juliana Antero-Jacquemin. “Mensen die op hoog niveau sporten, trainen vaak zo intensief dat ze meer kans hebben op terugkerende blessures. Daarnaast bestaat de kans dat ze zich laten verleiden tot het gebruik van doping.”

Verder hangt je levensverwachting ook af van welke sport je beoefent. Een verminderd risico op cardiovasculaire aandoeningen is vooral van toepassing op atleten die verschillende fysieke activiteiten combineren, zoals tienkampers. Dat voordeel speelt minder bij uithoudingssporten als langeafstandslopen of wielrennen.

De onderzoekers zijn het erover eens dat topsporters gemiddeld langer leven dan mensen die niet of weinig aan sport doen. “Maar hoeveel langer de levensverwachting is, hangt af van de kenmerken van elke sport afzonderlijk”, besluit Antero-Jacquemin.

Foto Pixabay