«Dino’s stierven voor meteorietinslag al uit»

De eerdere theorie over een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden het einde betekende voor dinosaurussen, is achterhaald. Dat beweren paleontologen van de universiteit van Reading.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het aantal dinosaurussen 120 miljoen jaar geleden al begon af te nemen en dat het uitsterven van deze prehistorische dieren niet het gevolg was van een meteorietinslag. Het gekende verhaal over het einde van het dinosaurustijdperk moet dus worden herzien volgens onderzoekers van de Britse universiteit. Zo werd het klimaat koeler en veranderden de oceanen. Hieraan kon de dinopopulatie zich niet aanpassen, waardoor ze niet langer in staat waren om snel genoeg nieuwe soorten te vormen. Wel zou de meteoriet ervoor gezorgd hebben dat de laatste dinosaurus uitstierf.

«Zoogdieren, die net als de dino’s zo’n 231 miljoen jaar ontstonden, zijn beter resistent tegen koudere temperaturen en dat verklaart waarom zij wel de klimaatschommelingen hebben doorstaan», zegt co-auteur Mike Benton. Zoogdieren zijn warmbloedig, wat betekent dat ze energie uit voedsel gebruiken om hun lichaam warm te houden. Dinosaurussen zijn reptielen en dus veel afhankelijker van de omgevingstemperatuur.

Foto Pixabay