Ben Weyts wil opritten A12 aanpassen nadat bejaarde vrouw spookrijdt

20160302 Brussel, Belgium: Flemish minister of Mobility Ben Weyts pictured during a plenary session of the Flemish parliament in Brussels, Wednesdeay 2 March 2016. BELGA PHOTO JAMES ARTHUR

De voorbije dagen circuleert op sociale media een filmpje van een  vrouw die verkeerd opdraait op de A12 en even tegen de richting in rijdt. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de opritten van de snelweg zo aanpassen dat dat niet meer mogelijk is.

Het filmpje van de spookrijder werd gemaakt door een man die voor de dienst Openbare Werken op een parking aan de A12 stond. Hij begon te filmen toen hij een auto zag, die klaarstond om de snelweg opnieuw op te draaien, maar in de tegenstelde richting pinkte. De man wou de inzittenden van de auto, twee bejaarde vrouwen, nog waarschuwen, maar voor hij de auto bereikte, draaiden ze de baan op.

De bestuurder had meteen door dat ze aan het spookrijden was en vertraagde. De man met de camera maande het naderende verkeer aan om af te remmen. Het lukte hem om enkele wagens tot stilstand te brengen, waardoor de wagen de tijd en ruimte had om te keren en in de goede richting weg te rijden.

Minister Weyts wil “binnen dit en enkele maanden” samen met de administratie van Wegen en Verkeer een plan op tafel leggen om die opritten aan te pakken. “Er zijn op die A12 veel te veel van die korte opritten die historisch gegroeid zijn”, zegt Weyts aan Radio 2 Vlaams-Brabant. Sommige opritten zullen afgeschaft worden. Voor andere belooft Weyts een oplossing op iets langere termijn te zoeken.

Foto Belga / J. Jacobs