OS 2016 – Schermer Van Holsbeke beschouwt zichzelf als een outsider in Rio

OS 2016 - Schermer Van Holsbeke beschouwt zichzelf als een outsider in Rio

Sabelschermer Seppe Van Holsbeke veroverde zaterdag op het olympisch kwalificatietoernooi in Praag een ticket voor de Spelen in Rio de Janeiro (5-21/08). “Rio wordt een mooie afsluiter van mijn carrière”, verklaarde de 28-jarige Van Holsbeke maandag in één van de schermzalen van de Gentse Sint-Michielsgilde. “Als outsider kan ik op de Spelen heel gevaarlijk uit de hoek komen tegen de zogenaamde favorieten.” Op het kwalificatietoernooi in Praag eindigde Van Holsbeke bij de laatste vier, die zich kwalificeerden voor Rio. “Vier jaar geleden greep ik op het kwalificatietoernooi in Bratislava net naast de twee tickets voor de Spelen in Londen, terwijl ik toen ook tot de favorieten behoorde. Daar heb ik veel uit geleerd. Ik heb opgeschreven wat er toen is misgelopen en heb het op het toernooi in Praag helemaal anders gedaan, en dan vooral op mentaal vlak. Ik was heel zen, terwijl mijn tegenstanders erg nerveus waren”, aldus Van Holsbeke, die komend weekend in Geldenaken zijn elfde Belgische titel kan veroveren, een record.
Na de Spelen van deze zomer stopt Van Holsbeke sowieso met schermen. “Topsport vraagt enorm veel van een lichaam en van een relatie. Ik ben al 18 jaar bezig met mijn sport. Het is fantastisch dat ik nu naar Rio mag gaan. Dat wordt een mooie afsluiter van mijn carrière”, stelde Van Holsbeke, die 1m98 meet. “Mijn lengte is in 60 procent van de situaties een voordeel, in 40 procent een nadeel. Als je een slag mist, is er met je lange arm een groot trefvlak vrij voor je tegenstander. Dan is de kans groot dat je een slag terugkrijgt.”
In Rio neemt Van Holsbeke graag de rol van outsider op zich. “Op de Spelen zal ik de underdog zijn. Maar ik kan heel gevaarlijk uit de hoek komen tegen de zogenaamde favorieten, nu ik mijn ‘zenzone’ gevonden heb.”
De Gentenaar is het nummer 36 op de wereldranglijst, de top 14 van die ranking was al rechtstreeks geplaatst voor de Spelen. “Nu is het mijn bedoeling nog te stijgen op de ranglijst, daarvoor heb ik nog drie toernooien. Dat is belangrijk voor de loting in Rio, waar er 32 sabelschermers aantreden. De best gerangschikte speelt tegen het nummer 32, de tweede tegen de 31e, enzovoort. Verliezen betekent een ticket huiswaarts. Het kan dus gedaan zijn na één wedstrijd, maar laat ons hopen van niet. Ik zal tevreden zijn als ik mijn beste schermen naar voren heb kunnen brengen”, besloot Van Holsbeke, de eerste Belgische schermer op de Spelen sinds Cédric Gohy in 2004 (Athene).

bron: Belga