Onderzoekscommissie bezoekt vrijdag plaats van de aanslagen

Onderzoekscommissie bezoekt vrijdag plaats van de aanslagen

De parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart zal vrijdag het metrostation Maalbeek en de luchthaven van Zaventem bezoeken. Dat is het Bureau van de commissie overeengekomen. Bedoeling van het plaatsbezoek is de feiten en de ernst te leren kennen. De commissieleden zullen bloemen neerleggen en spreken met hulpverleners en slachtoffers. Nadat de onderzoekscommissie donderdag officieel werd geïnstalleerd, kwamen de voorzitter, de drie ondervoorzitters en vier rapporteurs vandaag samen om zich over de praktische kant van de werkzaamheden te buigen. De commissie zal nog vier thematische experten (twee Nederlandstalige en twee Franstalige) aanduiden in de domeinen “Politie en inlichtingen”, “Hulpverlening”, “Radicalisme” en “Justitie”.

Bedoeling is dat de commissie in regel samenkomt op maandagnamiddag en eventueel maandagavond enerzijds en op woensdag anderzijds. Vrijdag wordt de eventuele extra of vervangende vergaderdag. De zittingen van de onderzoekscommissie zijn openbaar, tenzij het bureau beslist achter gesloten deuren te vergaderen. Na afloop van een gesloten zitting houdt voorzitter Patrick Dewael een korte mededeling. De vergaderingen zullen plaatsvinden in de Europazaal van de Kamer.

De commissie bestaat uit zeventien leden. Bedoeling is dat ze werk maakt van een reconstructie van de feiten, een analyse van de hulpverlening meteen na de aanslagen, een grondige doorlichting van de veiligheidsarchitectuur en een onderzoek naar de diepere oorzaken van radicalisering. Tegen eind dit jaar moeten de werkzaamheden afgerond zijn. Bij de aanslagen vielen 32 doden en honderden gewonden.

bron: Belga