Novak Djokovic en Serena Williams winnen Laureus World Sports Awards

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Serviër Novak Djokovic en de Amerikaanse Serena Williams hebben in Berlijn de Laureus World Sports Awards in ontvangst mogen nemen, ook wel de 'Oscars van de Sport' genoemd. De nummers één van de wereld in het tennis werden in de Duitse hoofdstad bekroond voor hun uitstekend tennisjaar, waarin ze allebei drie grandslamtoernooien op hun naam schreven. Voor 'Nole' is het de derde keer dat hij de prestigieuze trofee in de wacht sleept, hij volgt zichzelf op op de erelijst. Bij de mannen waren ook de Jamaicaanse spurtbom Usain Bolt (drievoudig wereldkampioen in 2015), de Amerikaanse basketspeler Stephen Curry (MVP van NBA-kampioen Golden State), de Brit Lewis Hamilton (werd voor de derde keer wereldkampioen Formule 1), de Argentijnse voetbalvedette Lionel Messi (kreeg zijn vijfde Gouden Bal) en de Amerikaanse golfspeler Jordan Spieth (won op zijn 21e de Masters en de US Open en werd nummer één) genomineerd.

Ook Williams werd al tweemaal eerder Laureus Sportvrouw van het Jaar. De overige vijf vrouwen die werden genomineerd, waren de Ethiopische atlete Genzebe Dibaba (wereldkampioene 1500m), de Oostenrijkse tweevoudig wereldkampioene en WB-laureate skiën Anna Fenninger, de Jamaicaanse atlete Shelly-Ann Fraser-Pryce (WK-goud op 100m), de Amerikaanse zwemster Katie Ledecky (vijf wereldtitels in 2015) en de Amerikaanse voetbalster Carli Lloyd (wereldkampioene en Gouden Bal).

Voorts werden ook prijzen uitgereikt voor onder meer het beste team, de doorbraak van het jaar en de beste comeback. Ploeg van het jaar werden de All Blacks, de Nieuw-Zeelandse rugbymannen kroonden zich in oktober 2015 tot wereldkampioen. De vorige maand overleden voetballegende Johan Cruiff kreeg postuum de Laureus Spirit of Sport Award, de prijs werd door voormalig Barcelona-verdediger Carles Puyol overhandigd aan zoon Jordi Cruijff. 'Doorbraak van het Jaar' ging naar golfer Spieth, Formule 1-legende Niki Lauda kreeg een Lifetime Achievement Award.

Vorig jaar gingen de belangrijkste awards naar Djokovic en Dibaba. Ex-tennisster Justine Henin won in 2008 als beste sportvrouw. Kim Clijsters kreeg in 2010 de prijs voor de comeback. Lionel Messi staat nog niet op de erelijst, Lewis Hamilton evenmin. Bolt won net als Djokovic al drie keer (2009, 2010 & 2013).

bron: Belga