Minder manifestanten dan verwacht voor of tegen Rousseff

Minder manifestanten dan verwacht voor of tegen Rousseff
Minder manifestanten dan verwacht voor of tegen Rousseff

In de Braziliaanse steden Brasilia, Sao Paulo en Rio de Janeiro zijn zondag duizenden mensen op straat gekomen om hun steun uit te spreken voor of te protesteren tegen president Dilma Rousseff. In de Kamer van Volksvertegenwoordigers vindt zondag een stemming plaats over een eventuele afzetting van de presidente. De opkomst van de manifestaties is wel minder groot dan verwacht. De afgelopen weken kwamen nog tienduizenden mensen op straat voor of tegen de presidente, die door de oppositie wordt beschuldigd van fraude met overheidsgeld, om zo de ernst van de economische recessie in haar land te verdoezelen.
In Brazilia protesteerden zo’n 7.000 mensen, gekleed in het rood, de kleur van de Arbeiderspartij (PT) van Rousseff, tegen de “staatsgreep” tegen de presidente. Volgens de politie kwamen ook 18.000 mensen op straat die, in de nationale kleuren geel en groen, pleiten voor de afzetting van Rousseff. Ze riepen slogans als “Fora PT” (“PT buiten). De politie, die 300.000 manifestanten had verwacht in de hoofdstad, had meer dan 3.000 agenten gemobiliseerd.
In Rio de Janeiro kwamen bij twee manifestaties telkens een drieduizendtal mensen samen. Aan het strand hebben tegenstanders van Rousseff grote schermen geïnstalleerd, waarop ze live de debatten kunnen volgen in de Kamer.
Volgens de Braziliaanse pers kwamen ook in tientallen andere steden mensen op straat. In Sao Paulo kwamen in totaal 21.000 voorstanders en 62.000 tegenstanders van Rousseff op straat.
Er zijn 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettinsgprocedure door te sturen naar de Senaat waar eind april een gewone meerderheid volstaat om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederde meerderheid nodig voor een definitieve afzetting.
Zondag waren 504 van de 513 afgevaardigden aanwezig voor de stemming. Volgens persbureau Reuters hadden na de eerste 100 stemmen 73 afgevaardigden voor de afzetting gestemd en hadden er 27 tegengestemd of zich onthouden. Volgens het nieuwsportaal O Globo zouden er in het lagerhuis 350 stemmen voor zijn, 131 tegen en 32 verkozenen des volks zonder mening. De definitieve resultaten worden rond 02.00 uur Belgische tijd verwacht.

Bron: Belga