“Jambon schoffeert en stigmatiseert moslimgemeenschap”

Jambon schoffeert en stigmatiseert moslimgemeenschap

De uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat een “significant deel” van de moslimgemeenschap danste na de aanslagen is volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci “schofferend en stigmatiserend” voor die gemeenschap. “Ofwel maakt hij die woorden hard, ofwel verontschuldigt hij zich voor het woordje ‘significant’. Want daarmee veralgemeent hij en dat is het tegenovergestelde van wat een minister van Binnenlandse Zaken moet doen”, zo zei Almaci vanmorgen in De Ochtend. Er was het voorbije weekend heel wat te doen over de uitspraak van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een interview met De Standaard. Daarin zei de N-VA-minister dat “een significant deel van de moslimgemeenschap naar aanleiding van de aanslagen danste”.

Ook volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci kan die uitspraak niet door de beugel. Vooral het woordje ‘significant’ stuit haar tegen de borst. “Ik heb geen moeite om de problemen te benoemen en om te erkennen dat er een probleem is met radicalisering”, aldus Almaci. “Maar door het woord ‘significant’ te gebruiken, schoffeert en stigmatiseert minister Jambon een hele gemeenschap”, zegt de Groen-politica. “Daarmee duwt hij een hele gemeenschap van zich af en dat is het tegenovergestelde van wat een minister van Binnenlandse Zaken moet doen”.

Volgens Almaci moet Jambon met “tekst en uitleg” over zijn uitspraak komen en zich op zijn minst “verontschuldigen voor het gebruik van het woordje ‘significant'”.

bron: Belga