IJslandse president ambieert zesde ambtstermijn

IJslandse president ambieert zesde ambtstermijn

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson hoopt bij de presidentsverkiezingen van juni een zesde maal verkozen te worden als president. Dat heeft de 72-jarige Grimsson maandag aangekondigd. Hij is sinds 1996 president van IJsland en had eerder verklaard dat hij zich niet opnieuw kandidaat zou stellen. Hij verklaarde maandag echter dat hij aan de macht wil blijven vanwege de politieke onzekerheid in zijn land. Premier Sigmundur David Gunnlaugsson nam twee weken geleden ontslag nadat zijn naam opdook in de zogenaamde Panama Papers. In de herfst worden, na zware protesten tegen de regering, nieuwe verkiezingen georganiseerd.
“De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hadden een grote invloed op mijn beslissing”, aldus Grimsson maandag. Hij ontving brieven en oproepen waarin hem gevraagd werd om zich bij de verkiezing van 25 juni nog één keer kandidaat te stellen. Tot nu toe hebben al 15 IJslanders aangegeven dat ze geïnteresseerd zijn in de post van president.
De macht van de president in IJsland is beperkt. Grimsson gebruikte zijn titel in het verleden voornamelijk om zijn veto te stellen tegen wetsvoorstellen waarmee hij het niet eens was. Hij pleit bovendien voor meer volksraadplegingen. De president speelt ook een centrale rol bij regeringsvormingen.

bron: Belga