Greenpeace meet Londense monumenten mondmasker aan

Greenpeace meet Londense monumenten mondmasker aan
Greenpeace meet Londense monumenten mondmasker aan

Zeventien standbeelden verspreid over de Britse hoofdstad Londen hebben een mondmasker over het gezicht getrokken gekregen. De actie is een initiatief van milieuvereniging Greenpeace, die zo de luchtvervuiling in Groot-Brittannië aan de kaak wil stellen. De politie pakte acht activisten op voor ondervraging.
Greenpeace plaatste maskers op de standbeelden van onder anderen voetballer Thierry Henry en ex-premier Winston Churchill. De meest spectaculaire actie vond echter plaats op Trafalgar Square, waar twee activisten de 52 meter hoge zuil ter ere van (de Britse admiraal) Lord Nelson beklommen. Beiden werden bij het naar beneden komen meteen gearresteerd door de politie. Zij worden nu samen met zes andere opgepakte militanten ondervraagd.

Greenpeace wil met de actie de aandacht vestigen op een studie van de gerenommeerde universiteit King’s College, waaruit blijkt dat de Londense lucht de hoogste concentratie aan stikstofdioxide (NO2) bevat van alle Europese hoofdsteden. Jaarlijks zou de luchtvervuiling in Groot-Brittannië een rol spelen bij het overlijden van zowat 40.000 Britten, onder wie 9.500 Londenaren.
“Indien deze standbeelden levende personen waren, zouden velen van hen regelmatig vervuilde lucht moeten inademen. Miljoenen Londenaren, onder wie veel kinderen, ademen diezelfde vervuilde lucht in. Daarom hebben we de standbeelden een mondmasker opgezet”, zegt Areeba Hamid, één van de betrokken Greenpeace-militanten.Greenpeace wil met de actie ook druk zetten op de volgende Londense burgemeester, die op 5 mei zal worden verkozen. “Wie de nieuwe burgemeester ook wordt, hij zal moeten stoppen met over het probleem te praten, en actie ondernemen”, aldus nog Hamid.

Bron: Belga