Drie keer meer groene wagens in drie jaar tijd

door
Belga
Leestijd 1 min.

In drie jaar tijd is het aantal groene wagens in België ruim verdrievoudigd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Mobiliteit, schrijft Het Laatste Nieuws vanmorgen. Op het totale wagenpark vertegenwoordigen voertuigen aangedreven door elektriciteit, aardgas of waterstof echter slechts 0,2 procent. Op 1 januari 2016 telde België 13.901 voertuigen aangedreven door elektriciteit, aardgas of waterstof. Bijna drie kwart (72 pct) daarvan is ingeschreven in Vlaanderen, tegenover 15,1 procent in Wallonië en 11,9 in Brussel.

In 80 procent van de gevallen gaat het om elektrische wagens en "plug-in hybrides", en de meerderheid van de groene wagens zijn personenwagens (65 procent). Drie kwart van alle groene voertuigen (73 procent) zijn leasewagens of bedrijfswagens, slechts een kwart staat op naam van een particulier.

Momenteel maken voertuigen op elektriciteit, aardgas en waterstof nog slechts 0,2 procent uit van het Belgische wagenpark. "Dat heeft onder meer te maken met ons erg voorzichtige fiscale beleid", zegt Joeri de Ridder, voorzitter van Avere, de Europese belangenvereniging voor elektrische wagens. "Prioritair is dat we groene wagens goedkoper moeten krijgen. We zouden de meer vervuilende wagens zwaarder kunnen belasten en propere voertuigen vrijstellen."

bron: Belga