Braziliaanse volksvertegenwoordigers stemmen voor afzetting Rousseff

Braziliaanse volksvertegenwoordigers stemmen voor afzetting Rousseff

Nadat de voorzitter van de Arbeiderspartij de nederlaag van de regering al had toegegeven, heeft de Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigders zondag nu ook officieel met een tweederdemeerderheid voor de afzetting van president Dilma Rousseff gestemd. Dat betekent dat de mogelijke afzetting van Rousseff nu in de Senaat gestemd zal worden. Die zal beslissen of Rousseff voor 180 dagen geschorst zal worden. De leider van Rousseffs Arbeiderpartij Jose Guimaeres gaf eerder al de nederlaag van de regering toe bij de stemming. Er waren 342 van de 513 stemmen nodig om de afzettinsgprocedure door te sturen naar de Senaat.
In het parlement was gejuich te horen toen zondagavond om 23.07 uur de 342ste ja-stem viel. Elke afgevaardigde kreeg bij het uitbrengen zijn stem de tijd om een korte toelichting te geven. Na een emotionele stemming van maar liefst vijf uur viel de beslissende stem. Volgens de krant Folha de Sao Paulo hadden rond 23.25 uur (04.25 uur Belgische tijd) 354 volksvertegenwoordigders voor de afzetting van de linkse president gestemd, 129 stemden tegen, 7 anderen onthielden zich.
Rousseff wordt door de oppositie verdacht van machtsmisbruik. In de Senaat volstaat eind april een gewone meerderheid om Rousseff 180 dagen te schorsen, en haar eventuele afzetting juridisch verder uit te spitten. In oktober is wel weer een tweederdemeerderheid nodig voor een definitieve afzetting. Indien Rousseff het veld moet ruimen, neemt vicepresident Michel Temer de macht over.

bron: Belga