Begrotingsevenwicht in 2018 blijft het uitgangspunt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor de federale regering en de deelstaatregeringen blijft het bereiken van een begrotingsevenwicht in 2018 het uitgangspunt. Dat heeft minister van Begroting Sophie Wilmès vanmorgen gezegd na afloop van het Overlegcomité. Op het overleg tussen de verschillende regeringen van het land kwam het jongste rapport van de Hoge Raad van Financiën (HRF) ter sprake. Die ziet in een advies dat vorige week bekendgemaakt werd een mogelijkheid om de begroting pas in 2019 structureel in evenwicht te brengen en de inspanning om dat doel te bereiken dus wat meer te spreiden. Vorig jaar nog raadde de HRF een traject aan met een structureel evenwicht in 2018, maar nu voegt ze er een "minimaal alternatief traject" aan toe.

Het Overlegcomité verliep in een "constructieve sfeer", zei minister Wilmès achteraf. De echte discussies over het te volgen traject moeten morgen beginnen, elk niveau moet voorstellen doen. "Maar het uitgangspunt blijft een evenwicht in 2018", zegt Wilmès.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet zich gisteren ontvallen dat de Vlaamse regering alvast niet van plan is om de komende jaren de bijkomende begrotingsinspanning van 1,3 miljard euro te doen die de HRF in haar rapport vooropstelt. "We gaan in 2017 (het jaar waarin Vlaanderen aanknoopt met een evenwicht, nvdr) nog een inspanning moeten doen, maar we gaan niet die inspanning doen die de HRF nu vooropstelt. Ik vind dat niet fair. De HRF heeft vorig jaar voor ons een traject uitgetekend", zei Bourgeois. Hij vindt het ook niet kunnen dat volgens de HRF "minder inspanningen" moeten.

Bourgeois herhaalde zijn standpunt voor de start van het Overlegcomité, maar alvast federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) vindt zijn verklaringen "opmerkelijk". "In de Hoge Raad zitten vertegenwoordigers van alle regeringen, dus ook van de Vlaamse regering. Zijn advies is unaniem." Zijn partijgenote en Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom pleit voor "samenwerking" tussen de verschillende niveaus om de Europese doelstelling te halen.

MR-vicpremier Didier Reynders zei dat "iedereen een inspanning moet doen", volgens Jan Jambon (N-VA) "is het de betrachting dat iedereen zijn begroting in evenwicht krijgt". Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) wezen er fijntjes op dat hun begroting al in evenwicht is.

bron: Belga