Amerikaanse minister van Defensie op verrassingsbezoek in Irak

Amerikaanse minister van Defensie op verrassingsbezoek in Irak

De Amerikaanse minister van Defensie, Ashton Carter, is op verrassingsbezoek in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij wil er een akkoord bereiken met eerste minister Haider al-Abadi over de versterking van de Amerikaanse troepenmacht in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. De Verenigde Staten leiden een internationale coalitie in de strijd tegen IS in Irak en Syrië. Momenteel zijn er in Irak 3.870 Amerikaanse soldaten aanwezig. Zij nemen niet rechtstreeks deel aan de gevechten, maar assisteren de Iraakse troepen.

De Amerikanen willen hun troepenmacht in Irak nu versterken, om de Irakezen bij te staan bij de herovering van de noordelijke stad Mosoel. Die stad, de op een na grootste van het land, is sinds juni 2014 in handen van IS.“Het gevecht om Mosoel zal cruciaal zijn”, zegt een functionaris bij het Amerikaanse ministerie van Defensie. “We zullen agressiever moeten zijn.”

Voor al-Abadi ligt een grotere Amerikaanse aanwezigheid echter gevoelig. De premier moet afrekenen met een interne politieke crisis, waarbij vooral de sjiieten gekant zijn tegen een versterking van de Amerikaanse troepenmacht. De Verenigde Naties en de Verenigde Staten drukten hun “bezorgdheid” daarover al uit. Volgens hen kan het niet de bedoeling zijn dat interne politieke strubbelingen in Irak de strijd tegen IS in het land in de weg staan.

bron: Belga