Aardbeving Ecuador – Minstens 246 doden en 2.527 gewonden

Aardbeving Ecuador - Minstens 246 doden en 2.527 gewonden

Bij de aardbeving van zaterdag in Ecuador zijn al zeker 246 mensen om het leven gekomen en 2.527 mensen gewond geraakt. Dat heeft vicepresident Jorge Glas gemeld, aldus verschillende media. Dat aantal kan echter nog oplopen, aangezien de schade in de regio van het epicentrum van de aardbeving, in het westen van het land, erg groot is, aldus Glas. De regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in zes provincies na de aardbeving met een magnitude van 7,8. In de zwaarst getroffen regio, de kustprovincie Manabi, kwamen 200 mensen om het leven, aldus Ricardo Peñaherrera van het rampenagentschap volgens CNN. In de steden Manta, Puerto Viejo en Pedernales, allen toeristische bestemmingen, was de schade het grootst, maar er ook in de rest van het land is veel schade opgemeten.
Ecuador heeft 10.000 soldaten en 4.600 politieagenten naar de getroffen gebieden. Ze hebben mobiele ziekenhuizen opgezet en tijdelijke opvangplaatsen. “Het gebrek aan water en communicatiemiddelen blijft het grootste probleem”, aldus Peñaherrera. “Veel wegen zijn in een slechte staat, vooral in de bergen, door de regen die het weerfenomeen El Niño met zich meebracht.” De overheden van Colombia, Chili, Spanje en Mexico sturen eveneens hulp naar Ecuador, aldus Glas.
De Ecuadoriaanse overheid heeft ook nog aangekondigd 300 miljoen dollar te hebben vrijgemaakt na de ramp, aldus El Mundo. Het is nog niet duidelijk hoe groot de financiële schade na de aardbeving is, maar volgens de krant zal die oplopen tot duizenden miljoenen dollars. De belangrijkste infrastructuurwerken, zoals de raffinaderijen en elektriciteitscentrales, werden niet beschadigd.
President Rafael Correa, die zich op het moment van de aardbeving in het Vaticaan bevond, is ondertussen aangekomen in Ecuador. Hij landde zondag in het rampgebied in het westen van het land.

bron: Belga