Kan je ontsnappen aan een scheetje?

Een scheet is soms reden genoeg om een kamer uit te lopen, maar kan je er zo aan ontsnappen? De mensen achter het Youtube-kanaal AsapSCIENCE vroegen het zich af en gingen op zoek naar een wetenschappelijk onderbouwd antwoord.

Het geluid van een windje vermijden lijkt alvast onvermijdelijk. Geluidsgolven bewegen zich met een gemiddelde snelheid van 340 meter per seconde. Aangezien Usain Bolt ‘slechts’ 12,4 meter per seconde haalt, is het niet mogelijk om te ontsnappen aan het geluid.Hoewel de klanken van gas dat ontsnapt uit de darmen bijzonder onsmakelijk is, maken de meeste mensen zich vooral zorgen om de geur. Dat is een pak moeilijker om te berekenen, aangezien elke scheet uniek is. Afhankelijk van je voeding, de bacteriën die het voedsel verwerken in de darmen en de ingeademde lucht. Doorgaans bestaat een scheet echter uit 1% stinkend stof.

Daarbij komt nog eens dat gassen zich verplaatsen door middel van diffusie. Daarbij zullen deeltjes van een gas zich bewegen van plaatsen met een hoge concentratie naar plaatsen met een lage concentratie, om uiteindelijk tot een evenwicht te komen in de ruimte. Diffusie is wel een traag proces.

AsapSCIENCE vond op het internet de bewering dat een windje zich voortbeweegt aan 3 meter per seconde, maar de onderzoekers vonden daar geen sluitend bewijs voor. Daarom keken ze naar de gemiddelde snelheid van skatool, de molecule die verantwoordelijk is voor de stank. Volgens de kinetische theorie, kan deze molecule zich aan 243 meter per seconde bewegen. Maar skatool beweegt zich niet in een rechte lijn en botst tegen een heleboel andere molecules, waardoor het gas zich traag verspreidt. De video besluit dus dat je met een beetje geluk kan ontsnappen aan de geur.