Homoseksueel pinguïnkoppel kan dankzij overplaatsing voor altijd samenblijven

Tijdens een broedprogramma in de Berlijnse zoo sloeg de vonk over bij mannelijke pinguïns Olli en Stan. Het verliefde paar werd daarom overgeplaatst naar de Hamburgse Hagenbeck zoo, waar ze niet verwacht werden vrouwtjes te bevruchten. “Ze zijn enorm trouw aan elkaar”, vertelt Christiane Reiss, woordvoerster van de Berlijnse zoo aan The Local.

Homofiele pinguïns komen wel vaker voor, zeker in gevangenschap. Zo worden Stan en Olli in Hamburg samen gezet met een ander homokoppeltje: Juan en Carlos. In 2014 hebben twee mannelijke zuidpoolvogels zelfs een jong geadopteerd dat door haar eigen vader was achtergelaten. In datzelfde jaar kwam ook een lesbisch pinguïnpaar uit de kast: Penelope en Missy uit Ierland. Dat komt veel minder vaak voor dan mannetjespinguïns die naar elkaar toegroeien.

Maar het bekendste duo is ongetwijfeld Roy en Silo. Ook zij hadden een babypinguïn gered die aan zijn lot werd overgelaten. Het kindje kreeg de naam Tango en vormde de inspiratie voor een prentenboek. ‘And tango makes three’ werd Amerika’s derde meest verboden boek, bijvoorbeeld in scholen en bibliotheken.

Foto Pixabay