Greenpeace bindt Londense standbeelden een masker aan

Milieurechtenorganisatie Greenpeace gaat ver – en hoog – om de luchtkwaliteit in de Engelse hoofdstad aan te klagen. Verschillende standbeelden kregen er vandaag een mondmasker aangebonden.

Greenpeace heeft vandaag zeventien standbeelden beklommen in Londen om hen te voorzien van een mondmasker. De activisten beklommen ook het bekende beeld van Lord Nelson op Trafalgar Square. Een indrukwekkende prestatie, aangezien de beeltenis van de gevierde admiraal op een sokkel van 52 meter staat. Daarnaast kregen ook andere stenen Londenaars, zoals Oliver Cromwell, Sherlock Holmes en Thierry Henry een gasmasker.

De actie kadert in de #CleanAirNow-campagne van de Britse tak van Greenpeace, waarbij de lamentabele luchtkwaliteit in de hoofdstad in de kijker gezet wordt. “Onze gegevens tonen dat als deze standbeelden echte mensen zouden zijn, ze vaak gevaarlijke en illegale lucht zouden inademen”, verklaart activist Areeba Hamid aan Metro UK. “Daarom geven we hen mondmaskers. Natuurlijk zijn er miljoenen Londenaars, waaronder kinderen, die dezelfde lucht inademen. Iedereen een gasmasker geven is geen oplossing, we hebben echte politieke actie nodig van de nieuwe burgemeester”, aldus Hamid.

De actie van Greenpeace komt er nadat twee recent onderzoeken aantonen dat heel wat mensen vroegtijdig overlijden dankzij luchtvervuiling. Een studie van King’s College ontdekte vorig jaar dat 9.400 Londenaars overleden als gevolg van de luchtpollutie, terwijl een ander onderzoek het voortijdig overlijden van 40.000 Britten wijt aan de luchtkwaliteit.

 

Foto: Twitter / @GreenpeaceUK