Bij dit bedrijf word je slapend rijk

Verschillende studies hebben aangetoond dat voldoende slaap wonderen doet voor het concentratievermogen en de productiviteit op de werkvloer. Het is dan ook geen verrassing dat bedrijven steeds meer aandacht tonen voor een goede nachtrust of dutjes op kantoor. Maar de Amerikaanse ziekteverzekeringsfirma Aetna gaat nog een stapje verder en betaalt werknemers om goed te slapen. 

Werknemers van Aetna kunnen 25 dollar verdienen als ze 20 nachten achter elkaar minstens 7 uur slapen. Wie een heel jaar flink op tijd onder de wol kruipt, kan in totaal 300 dollar binnenrijven, het equivalent van 240 deugddoende nachten. Het bewijs voor de goede nachtrust wordt geleverd met wearables of fitnesstrackers, zoals de Fitbit.Het initiatief werd vorig jaar op poten gezet om de gezondheid van de werknemers te bevorderen. Iedereen mag zelf kiezen of ze deelnemen aan het project. Of het bijzondere programma zijn vruchten afwerpt, is nog niet duidlijk. Voorlopig wil Aetna niet bekendmaken wat de resultaten zijn.

Slaaptekort

Hoeveel slaap iemand nodig heeft, hangt af van persoon tot persoon. Volgens de meeste experts varieert de ideale slaapduur voor volwassenen tussen de 6,5 en 8,5 uur, maar steeds meer mensen vertoeven niet zo lang in dromenland. Zo heeft een onderzoek van de universiteit van Oxford aangetoond dat 40% van de mensen onvoldoende slaapt. Ruim 20% slaapt zelfs altijd slecht.

Dat slaaptekort laat zich bovendien voelen op de werkvloer, want uit een enquête van Virgin Pulse blijkt dat 76% van de werknemers zich de ganse week moe voelt. Zo’n 15% dommelt zelfs minstens één keer per week in op kantoor. Het lijkt er dus op dat Aetna goede redenen heeft om zijn personeel te betalen om meer te slapen. “Je kan taken sneller afhandelen als mensen alert en paraat zijn”, zei de baas van Aetna daar nog over op de Amerikaanse zakenzender CNBC. “Je kan niet voorbereid zijn als je nog half slaapt.”

[polldaddy poll=”9388488″]