Apple haalt een ton goud uit oude toestellen

Recycleren loont. Dat blijkt uit een recent rapport van Apple, waarin het Amerikaanse techbedrijf zich op de borst klopt over de inspanningen om milieuvriendelijker te zijn. 

Volgens Apple haalde het bedrijf in 2015 maar liefst 40,8 miljoen kilogram afgedankte apparaten op. Die toestellen worden met behulp van een gespecialiseerde robot uit elkaar genomen en gesorteerd per onderdeel. Het teruggewonnen materiaal neemt indrukwekkende proporties aan. Zo recycleerde Apple 10,5 miljoen kilogram staal en 6 miljoen kilogram plastic. In het totaal haalt de techproducent 28 miljoen kilo herbruikbare materialen op.Apple wint ook goud uit de afgedankte iPhones: in 2015 was dat maar liefst één ton van het edelmetaal. Als je de goudprijs per kilo van Goudstandaard neemt, dan heeft het herwonnen goud een waarde van ongeveer 35 miljoen euro.

Een indrukwekkend bedrag, maar volgens Apple draait het daar niet om. De herwonnen materialen worden opnieuw gebruikt voor nieuwe toestellen, gerecycleerd, gecomposteerd of omgezet in energie.