Vluchtelingencrisis - 46.000 vluchtelingen en migranten in Griekenland vast in miserable omstandigheden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om een humanitaire catastrofe te vermijden, moet Europa "zeer dringend vluchtelingen uit Griekenland halen". Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in haar maandag gepubliceerd rapport "Trapped in Greece: an avoidable refugee crisis". Maandag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen over, onder andere, de vluchtelingencrisis. Volgens Amnesty zitten, nu de Balkanroute afgesloten is, meer dan 46.000 vluchtelingen vast op het Griekse vasteland. "Ze leven voortdurend in angst en onzekerheid over hun lot en moeten intussen overleven in onmenselijke omstandigheden", zegt Amnesty-beleidsmedewerker Anne Claeys. Ook Oxfam meent dat Europa, een jaar nadat voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa 800 mensen omkwamen, nog altijd faalt in de aanpak van de vluchtelingencrisis.

"Kwetsbare mensen op zoek naar veiligheid en waardigheid blijven het risico lopen om te komen, mishandeld of uitgebuit te worden als ze de Middellandse Zee proberen te bereiken", aldus Oxfam. "Eens in Europa krijgen ze te maken met juridische onzekerheid." De oversteek van Libië naar Italië eiste dit jaar al 219 mensenlevens. "Het Europese antwoord op de doden voor Lampedusa heeft verschillende Europese toppen opgeleverd, waar de grenscontroles werden opgevoerd en een hotspot-plan voor Italië en Griekenland werd bedacht. Focus in die hotspots ligt op snelle uitwijzingen."

De drie hotspots op Sicilië zijn al operationeel sinds september 2015, maar er is nog altijd geen wettelijk kader. "De Europese aanpak leidt tot meer doden in de Middellandse Zee, en beschadigt de kansen van mensen om veiligere levens te leiden", meldt Oxfam.

In Griekenland ziet Amnesty dat de EU-landen de situatie erger maken "omdat ze hun belofte niet nakomen om tienduizenden asielzoekers vanuit Griekenland te spreiden over Europa". Zeshonderdvijftien asielzoekers waren op 12 april naar andere EU-lidstaten overgebracht, terwijl de EU-lidstaten zich in september 2015 hebben geëngageerd voor 66.400 spreidingsplaatsen vanuit Griekenland. In de tijdelijke opvangkampen, opgericht met EU-steun, zijn "overbevolking, smerig sanitair, een gebrek aan verwarming en privacy slechts enkele pijnpunten".

bron: Belga