Aanslagen – Slachtoffers van terreur zullen beroep kunnen doen op noodhulp via Slachtofferfonds

Slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Zaventem zullen via het Slachtofferfonds aanspraak kunnen maken op financiële noodhulp. Die hulp bestaat uit een voorschot van maximaal 15.000 euro. Dat deelt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens zondagavond mee. Er komt binnen het Slachtofferfonds een uniek aanspreekpunt om de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart te ondersteunen. Na afloop van de mars tegen terreur in Brussel ontvingen premier Charles Michel en enkele topministers een delegatie van de slachtoffers van de aanslagen, familieleden van de slachtoffers en organisatoren van de manifestatie. Zij kregen te horen dat de regering de slachtoffers wil helpen om de financiële problemen op te vangen die ze vanwege hun verwondingen zouden hebben.
Het kabinet van minister Geens verduidelijkt zondagavond dat er op zijn initiatief, en dat van premier Michel, een uniek aanspreekpunt is opgericht om de slachtoffers van de aanslagen te ondersteunen, binnen het Slachtofferfonds. Slachtoffers en hun nabestaanden zullen zich tot dat aanspreekpunt kunnen richten via telefoonnummer 0471/123.124, vanaf woensdag 20 april, of via een e-mailbericht naar [email protected], vanaf maandag 18 april. Daarnaast neemt de regering het initiatief om de slachtoffers en hun nabestaanden proactief op te sporen. Daarvoor zal gebruik worden gemaakt van de lijsten van ziekenhuizen.
Gewonden en nabestaanden zullen via het Slachtofferfonds aanspraak kunnen maken op financiële noodhulp, in de vorm van een voorschot van maximaal 15.000 euro. Ze moeten daarvoor een aanvraag indienen bij het Slachtofferfonds.
Minister Geens zal op de ministerraad van 22 april een voorstel voorleggen om de regelgeving van het Slachtofferfonds bij te sturen naar aanleiding van de aanslagen. Daarbij worden de plafonds voor de toekenning van zowel financiële nood- als hoofdhulp verdubbeld. Ook worden de voorwaarden voor het in aanmerking komen voor financiële hulp versoepeld.

bron: Belga