Ijsbeer zet planten en eieren op het menu door opwarming aarde

Door het smelten van het poolijs is het voor ijsberen binnenkort niet meer mogelijk om genoeg zeehonden te vangen. Nederlandse onderzoeker Jouke Prop ontdekte dat de noordpooldieren hun voedsel meer en meer op het land zoeken.

Ijsberen zijn carnivoren in hart en nieren en zetten het liefst zeehond op het menu. Door het smelten van de ijskappen zullen de ijsberen hun dieet moeten aanpassen. Dat doen ze wel degelijk, hebben verschillende onderzoekers ontdekt.“Het staat buiten kijf dat ijsberen steeds meer tijd op het land doorbrengen door het afnemen van het zeeijs en daardoor meer toegang hebben tot plantaardig materiaal”, vertelt ijsbeeronderzoeker Jouke Prop. Zijn studie, gepubliceerd in Frontiers in Ecology and Evolution, toont aan dat ijsberen niet sporadisch eieren eten, maar zelfs zo’n 90% van de eieren weghalen op Spitsbergen en Groenland.

Canadese wetenschappers onderzochten de uitwerpselen van het dier en kwamen tot de conclusie dat ijsberen ook algen, planten, bessen en rendieren eten. Nederlandse studenten deden hetzelfde en zagen ook grasresten in hun feces.

Of de ijsbeer met zijn nieuwe dieet genoeg calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt, is nog niet duidelijk. Dat zal alleszins niet voor meteen zijn, denkt Prop. “Het vooruitzicht dat ze in korte tijd evolueren in een alleseter, zoals de bruine beer, is niet aan de orde.”