Gasparotto eert Demoitié in Amstel

Italian Enrico Gasparotto of Wanty-Groupe Gobert celebrates as he crosses the finish line to win the 51st edition of the 'Amstel Gold Race' one day cycling race, 258km from Maastricht to Valkenburg, The Netherlands, Sunday 17 April 2016. BELGA PHOTO YORICK JANSENS

Enrico Gasparotto heeft voor de tweede keer de Amstel Gold Race naar zijn hand gezet. Van de Belgen liet vooral Tim Wellens zich opmerken, maar zijn late aanval werd vroegtijdig afgebroken. 

De Amstel Gold Race is de eerste in het rijtje klimklassiekers, die traditioneel pas losbarst in de allerlaatste kilometers. Dat was dit jaar niet anders. Het peloton was weliswaar al flink uitgedund toen Tim Wellens op zes kilometer van de streep een alles-of-nietspoging ondernam. Onder meer ex-winnaars Philippe Gilbert en Michal Kwiatkowski waren toen al overboord, maar toch zong Wellens het niet uit tot aan de finish. Bij het opdraaien van de Cauberg had de renner van Lotto-Soudal een vijftiental seconden bonus op de achtervolgende favorieten, die hij op 500 meter van de top over zich heen kreeg.Enrico Gasparotto was zowat de eerste om Wellens bij te benen, waarna de 34-jarige Italiaan niet meer achterom keek. Met de Deen Michael Valgren Andersen in zijn zog denderde hij verder naar de aankomst, waar hij vier jaar geleden zijn laatste profzege behaalde. Meteen na afloop droeg Gasparotto zijn overwinning op aan Antoine Demoitié, zijn ploegmaat bij Wanty-Groupe Gobert die onlangs overleed.

“De dood van Antoine heeft mij gesterkt in mijn trainingen”, klonk het. “Door aan hem te denken, trapte ik letterlijk dertig watt meer of reed ik vier kilometer per uur sneller. Toen wist ik dat ik dezer dagen een grote verantwoordelijkheid draag tegenover hem.”

Uiteindelijk finishten er nog twee Belgen net in de top tien. Loïc Vliegen kwam als negende over de streep, Wellens als tiende. Het Australische Orica-GreenEdge, dat met Michael Matthews en Simon Gerrans twee topfavorieten in huis had, moest vrede nemen met een dubbele ereplaats. Matthews strandde op de vijfde plaats, Gerrans werd zelfs pas elfde.

Woensdag staat alweer de volgende klassieker op de WorldTour-kalender. In Marche-en-Famenne wordt dan de start gegeven van de Waalse Pijl.