Tienduizenden Britten protesteren tegen bezuinigingbeleid van de regering

Tienduizenden Britten protesteren tegen bezuinigingbeleid van de regering
Tienduizenden Britten protesteren tegen bezuinigingbeleid van de regering

Tienduizenden demonstranten zijn zaterdag door de straten van Londen gestapt om te protesteren tegen het bezuinigingsbeleid van de regering van David Cameron. Een aantal onder hen eiste het ontslag van de conservatieve premier. De Britse media becijferden de opkomst op 50.000 demonstranten, de politie gaf geen cijfers.
De stoet, een amalgaam van leden van Labour, vredesactivisten en vakbondsleden, vertrok in het begin van de namiddag vanop de campus van de University of Central London richting Trafalgar Square. Zwaaiend met plakkaten waarop onder meer stond “He has to go”, verwijzend naar de premier, hekelden de manifestanten de besnoeiingen in de sociale bijstand, en meer algemeen de besparingspolitiek die sinds 2010 door David Cameron en zijn minister van Financiën George Osborne wordt gehandhaafd.
“De strijd tegen de bezuinigingen is een gevecht van onze tijd”, verklaarde Diane Abbott van de Labourpartij. “Het zijn de besparingen die de nationale gezondheidszorg (NHS) bedreigen. Het zijn de besparingen die lokale autoriteiten beletten sociale woningen te bouwen. Het zijn de besparingen die de werkloze mensen dwingen contracten te aanvaarden zonder uren of een minimumduur aan werk. Het zijn de besparingen die de toekomst van de jeugd bedreigen”, zei ze.
“Bezuinigingen zijn geen economische noodzakelijkheid, maar een politieke keuze”, verklaarde Chris Nineham, lid van de vredesbeweging Stop The War Coalition. “Het is niet alleen David Cameron waar we ons van moeten ontdoen, maar van zijn hele verrotte regering”.

Bron: Belga