‘Riyad dreigt met lozen Amerikaanse tegoeden’

Saoedi-Arabië doet snel voor 750 miljard dollar (ruim 660 miljard euro) aan waardepapieren en andere goederen in de VS van de hand als het Congres een omstreden wet aanneemt. Die zou tot processen leiden rond de beweerde Saoedische medeverantwoordelijkheid voor de aanslagen van 11 september 2001. Dit heeft de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, congresleden in maart duidelijk gemaakt, meldde The New York Times dit weekeinde. Al-Jubeir heeft volgens de krant uitgelegd dat Saoedi-Arabië niet gaat zitten wachten tot tegoeden in de VS worden bevroren of in beslag worden genomen tijdens rechtszaken. Die zouden een gevolg kunnen zijn van een wet die het Congres overweegt aan te nemen over de verantwoordelijkheid voor de bloedige terroristische aanslagen, zoals in september 2001 in het noordoosten van de VS.
In de Senaat is een wetsvoorstel gelanceerd waarmee de bescherming van buitenlandse staten tegen rechterlijke procedures in de VS wegvalt, als de zaak te maken heeft met terroristische aanslagen.
De namen van Saoedi-Arabië en van tal van Saoedische kopstukken zijn vaak genoemd als mogelijke betrokkenen bij de aanslagen in 2001 die bijna duizend mensen het leven kostten. Vijftien van de negentien zelfmoordterroristen waren Saoedi’s. De leider van het terreurnetwerk achter de aanslagen, al-Qaeda, was een steenrijke Saoediër (Osama bin Laden).
De Amerikaanse regering is niet blij met het initiatief. In het parlement wordt volgens The New York Times door de regering Obama zo druk gelobbyd om de wet tegen te houden, dat nabestaanden van de aanslagen woedend hebben geprotesteerd. President Barack Obama is woensdag in Saudi-Arabië. Het is niet bekend of dan over dit onderwerp gesproken wordt.

bron: Belga