Ontslag Milquet – CdH kiest twee opvolgers

Ontslag Milquet - CdH kiest twee opvolgers

CdH-voorzitter Benoît Lutgen heeft twee opvolgers gekozen voor Joëlle Milquet in de Franse Gemeenschapsregering. Marie-Martine Schyns wordt minister van Onderwijs, terwijl Alda Greoli Cultuur krijgt. Dat heeft de partij op een persconferentie bekendgemaakt. Schyns (38) is momenteel fractieleidster in het parlement van de Federatie Wallonië-Brussel. Ze was al even minister van Onderwijs op het einde van de vorige legislatuur. Greoli (53) op Cultuur is wel een verrassing. De voormalige nationaal-secretaris van de christelijke mutualiteit is kabinetchef van Waals viceminister-president Maxime Prévot. De bevoegdheid Sport schuift van cdH naar PS-minister Rachid Madrane.
Er komt dus een extra minister bij, maar Lutgen benadrukte dat ervoor gezorgd werd dat dit de burger geen euro extra zal kosten. Toch kwam er al snel kritiek van Ecolo en DéFI. “De vervanging van Milquet was een kans om de overvloed aan ministers in het Waals gewest en de Federatie Wallonië-Brussel aan te pakken”, aldus die laatste partij.
Milquet nam ontslag omdat ze in verdenking werd gesteld voor belangenvermenging. Dat gebeurde na een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fictieve jobs op haar kabinet toen ze nog minister van Binnenlandse Zaken was. Daarbij werd nagegaan of de medewerkers in kwestie werden aangeworven met het oog op haar kiescampagne in 2014.

bron: Belga