'Ons' beloonde drie vrouwelijke talenten uit de landbouwsector

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de Ladies Fair in Gent, en in aanwezigheid van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), zette Ons (voorheen Groep KVLV) zaterdag drie vrouwelijke talenten uit het platteland in de kijker. Uit een lijst van dertig genomineerden werden Leen Verwimpt (De Kollebloem), Els Schellekens (het Eigen Zijn) en Monique Dedobbeleer (KVLV Deurne/De Vlaspit) elk met een cheque van 2.000 euro beloond. Leen Verwimpt is de drijvende kracht achter "De Kollebloem", een biologisch tuinbouwbedrijf in Sint-Lievens-Esse dat via de korte keten producten afzet. Op de boerderij vinden maatschappelijke projecten een plek, zoals begeleiding van mensen een verslavingsproblematiek.

Els Schellekens richtte boerderij "het Eigen Zijn" in Viersel op, waar belevingsgericht gewerkt wordt, ook met mensen met een hoge ondersteuningsnood. Schellekens combineert haar ervaring uit de zorgsector met haar hart voor landbouw en platteland.

Monique Dedobbeleer tot slot is voorzitster van KVLV Deurne en directeur van het sociaal tewerkstellingsbedrijf "De Vlaspit" in Scherpenheuvel. Zowel professioneel als in het vrijwilligerswerk wil ze kansen geven aan mensen die omwille van ziekte, armoede of andere tegenslagen minder kansen kregen in de maatschappij.

De prijs voor vrouwelijk talent op het platteland werd voor de derde keer uitgereikt door Ons, Cera en Vlaanderen. "Toen ik de lijst van de dertig genomineerden bekeek, viel het me meteen op hoe vindingrijk en innoverend de initiatieven zijn", aldus minister Schauvliege. "Maar steeds is er één terugkerend element: de zorg voor de omgeving. Gebruik makend van de vele mogelijkheden die het platteland biedt, zetten elk va de dertig genomineerde vrouwen hun interesses in om anderen te helpen bijdragen tot een versterking van het sociaal weefsel. En dat is waar we als samenleving echt nood aan hebben."

bron: Belga