Waarom katten in kartonnen dozen kruipen

Wie zelf de gelukkige eigenaar is van een kat, weet maar al te goed dat hun geliefde huisdier graag in een kartonnen doos vertoeft. Maar waarom verkiezen ze een doos vaak boven een knusse zetel?
door
Jolien
Leestijd 1 min.

Dr. Claudia Vinke van de Universiteit van Utrecht onderzocht het fenomeen bij negentien katten, die net in een asiel waren geplaatst. Veertien dagen lang bestudeerde ze het stressniveau van de diertjes. De nieuwe groep asielkatten die een doos ter beschikking hadden om zich in te verstoppen, raakten veel sneller aan de nieuwe omgeving gewend dan de katten die het zonder verstopplekje moesten stellen.

Daarnaast stelt niet enkel de beperkte ruimte die een kartonnen doos biedt katten op hun gemak, maar ook de temperatuur. Volgens the National Research Council verkiezen katten een temperatuur tussen de 30 en 36 graden Celsius, wat ook verklaart waarom je je pluizige huisdier vaak in de buurt van een verwarming aantreft. Kartonnen dozen houden bovendien warmte het best vast, en is het dus niet onlogisch dat katten hiervan hun comfortzone maken.

Foto Pixabay